Què és la novel·la juvenil? La definició elemental diu que és aquella literatura dirigida a persones entre els 12 i els 18, any amunt, any avall; una descripció una mica més detallada afegirà que la novel·la juvenil presenta personatges amb els qui el jove lector o lectora pot identificar-se, i que planteja situacions de les quals se’n pot extraure un aprenentatge. La gramàtica afegirà que empra un vocabulari adaptat a l’edat del lector, mentre que la sociologia pot concloure que les novel·les juvenils orbiten sempre al voltant del tema genèric de la cerca de la identitat.
En definitiva, a la novel·la juvenil se li associa una identitat pròpia, separada d’altres públics. Però hi ha, també, altres perspectives. Un corrent d’escriptores i escriptors han assenyalat en els últims temps que la línia entre novel·la juvenil i novel·la per a adults, tradicionalment flexible, està cada vegada més difuminada. És una evolució molt interessant, en un moment en què la lectura ha de competir pel temps dels joves amb desenes de formes d’entreteniment. Aquesta conjuntura podria haver conduït a la simplificació dels relats per a facilitar un consum ràpid, però sembla que ocorre el contrari: les novel·les juvenils han anat guanyant en complexitat, pel que fa als gèneres que toquen i també per les trames que desenvolupen.
Aquesta és la tesi, entre altres, de Sònia Guillén i de Francesc Gisbert, autors de No sé qui soc i de Tot o res i Por o fugirem. Tres llibres d’Andana Editorial dirigits al públic juvenil, però no massa diferents de la ficció per a adults. Sobre això hem parlat amb ells i amb Ricard Peris, editor d’Andana Editorial, en l’episodi número 7 de Llegim a l’Andana. Ací te’l deixem.
Convidats
Sònia Guillén, autora de No sé qui soc; Francesc Gisbert, autor de Tot o res i coautor de Por o fugirem; i Ricard Peris, editor d’Andana Editorial.



Llibres que apareixen al pòdcast


